Ingyenes útmutató könyv jelent meg a prosztatarákkal szembesült férfiak számára, a kötet teljes tartalmát az interneten is közzétették – hangzott el a kötet budapesti bemutatóján.

Az „50 kérdés – 50 válasz: Prosztatarák” című kötet hét fejezetben, közérthető megfogalmazásban tárgyalja a prosztatarák diagnózisáról, műtétjéről, sugárkezeléséről, onkológiai terápiáiról, a mellékhatások kezeléséről, a betegek rehabilitációjáról szóló tudnivalókat.

Amint B. Papp László, a könyv szerkesztője elmondta, a kötet első kiadását 3 ezer példányban bocsátják ingyenesen rendelkezésére szerte az országban a betegszervezeteknek, az onkológiai és urológiai osztályoknak.

A könyv budapesti bemutatójára az ország sok városából érkeztek résztvevők.

Dr. Bálint Péter, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház urológus főorvosa hangsúlyozta: a prosztatarákos férfiakra nem lehet egységes betegcsoportként tekinteni.

A daganat szövettani jellemzői, stádiuma, a beteg állapota és társbetegségei alapvetően megszabják, hogy milyen módszerek vethetők be a betegség meggyógyítására, illetve minél hosszabb időn át történő kordában tartására.

A betegeknek meg kell érteniük a betegségüket, annak stádiumát, a reális orvosi lehetőségeket, hogy mi és miért történik velük. Sugárkezelés után a hormonterápiák célja, hogy csökkentsük a kiújulás kockázatát, áttétes betegeknél a gyógyszeres kezelések a rosszabbodás elodázását szolgálják.

Oda kell figyelni a társbetegségek, például a csontritkulás kezelésére is.

A betegek is sokat tehetnek önmagukért, ha egészségesen táplálkoznak, nem híznak el vagy leadják a túlsúlyukat, ha minél többet mozognak.

Dr. Vajdics Tímea, a Dél-Pesti Centrumkórház onkológusa elmondta: az előrehaladott prosztatarák onkológiai kezelése ma már nem kizárólag kemoterápiát takar.

Több olyan új típusú hormonterápiás gyógyszer elérhető idehaza is, amelyek révén a már meg nem gyógyítható betegek életminőségét és életkilátásait is jelentősen javítani tudják.

Még az áttétes prosztatarák is jelentősen hosszabb időn át kordában tartható, mint régen, elodázható az az idő, amikor kemoterápiára van szükség, így egyes mellékhatások megjelenése is késleltethető.

Kapitány Zsuzsanna, a Gyógyulj Velünk Egyesület gyógytornásza hangsúlyozta: nemcsak a prosztatarákos férfiaknak, hanem minden egyes daganatos betegnek el kellene jutnia gyógytornászhoz, mert a gyógytorna által a panaszok, a szövődmények kockázata jelentősen csökkenthető.

Ha eddig nem ajánlották fel számára a gyógytorna lehetőségét, arról érdeklődjön kezelőorvosánál vagy háziorvosánál, mert a gyógytorna éppen úgy felírható receptre, miként a gyógyszerek.