Egész estés játékfilm készült id. dr. Béres József életéről, melyet „A feltaláló” címmel 2020. február 6-án mutatnak be a mozik országszerte.

Az életrajzi dráma a Béres Csepp megszületésének izgalmas történetét és dr. Béres József kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be a hatvanas-hetvenes években.

A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal és Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert Béres József életéről most először készült mozifilm.

A Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült „A feltaláló” című filmet Gyöngyössy Bence rendezte, aki kiemelte:

„A feltaláló a Béres Csepp születésének eseményeit követve egyúttal látleletet ad a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem) működő szocializmusról, az akkori társadalmat átható hazugságokról, intrikákról.

Úgy érzem, napjainkban különösen fontos, hogy felelevenítsük Béres József küzdelmeit, igazságszerető, megalkuvást nem tűrő személyiségét, elkötelezettségét és azt a morális értékrendet, amelyet a kutató ránk hagyott.”

Béres József szerepében Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész látható, akit casting nélkül választottak ki, már a forgatókönyv írása közben is neki szánták a főszerepet.

Gáspár Tibor szerint „A feltaláló” története ma is aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, némelyeknek még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat.

„Mindig harcolni kell az igazunkért, így tette ezt Béres József is” – mondta.

Béres József feleségét, Papp Katalint Huszárik Kata alakítja, színészi játéka felidézi az erős asszony személyiségét, aki a rengeteg baj és nehézség dacára is hűségesen kitartott férje mellett, mindenben támogatva őt.

A feltaláló további főbb szerepeiben olyan kiváló színművészek láthatók, mint Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.

A mozifilm a Duna Televízióban 2019-ben bemutatott „Cseppben az élet” című négyrészes televíziós sorozat egyes jeleneteinek felhasználásával készült, de jelentős részét még sehol, semmilyen formában nem láthatta a közönség.

A film dr. Béres József születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve, 2020. február 6-án érkezik országszerte a mozikba, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Forrás:

www.eletigenlok.hu/a-feltalalo-cimmel-mozifilm-keszult-a-beres-csepp-megalkotojarol/