A daganatos betegséggel diagnosztizált páciensek immunrendszere gyakran legyengült állapotba kerül a betegség vagy a kezelések miatt, így ők abba a csoportba tartoznak, akik fokozott veszélynek vannak kitéve a jelenleg világjárványt okozó koronavírus miatt.

 

A daganatos páciensek immunrendszere a daganat jelenléte vagy növekedése és a daganat ellen adott kezelések miatt is egyaránt legyengülhet.

A szervezet ilyenkor az átlagosnál védtelenebbé válik a külvilágból érkező kórokozókkal szemben, a súlyos kimenetelű fertőzések elkerülése érdekében ezért érdemes olyan óvintézkedéseket is megtenni, amelyek a szervezet egészséges állapota esetén nem lennének indokoltak.

Különösen igaz ez a jelenleg Magyarországon is fertőző koronavírus esetében, ez a kórokozó ugyanis még a teljesen egészséges felnőtt populáció egy kisebb hányadát is képes súlyosan megbetegíteni.

A fertőzöttek az esetek mintegy 80 százalékában orvosi ellátás nélkül is felépülnek, a maradék 20 százaléknál azonban súlyos tünetek jelennek meg, amelyek főként a tüdőt érintik.

Jellemzően tüdőgyulladás alakul ki, amelyet akár komoly légzési nehézségek is kísérhetnek, így akár lélegeztetőgép alkalmazása is szükségessé válhat.

Kritikus állapotba az eddigi statisztikák szerint a fertőzöttek 6 százaléka kerül.

A vírus először az orr és a felső légutak nyálkahártyájának hámsejtjeit támadja meg.

A tünetek azokban az esetekben maradnak enyhék, ha az immunrendszer sejtjei itt képesek semlegesíteni a vírust, amelynek így nem lesz lehetősége rá, hogy lejusson a tüdőbe.

Amennyiben ez mégis megtörténik akkor a tüdőben gyulladás keletkezhet.

Ez azért történhet meg, mert a koronavírus gyulladáskeltő hatású, az immunrendszer pedig túlzott mértékben reagálhat a fertőzésre.

További hasznos információk rákbetegeknek a koronavírus járványról:

http://daganatok.hu/betegellatas/mit-erdemes-tudni-a-koronavirusrol