Szabó János, a szervezet elnöke a jubileum kapcsán a megelőzés fontosságát hangsúlyozta.
„Azért alakultunk meg 1990-ben, hogy a rákbetegeknek legyen hova fordulni, legyen kitől segítséget kérniük, amikor ez a betegség megjelenik az ő és családjuk életében" – mondta Szabó János. „Talán nekünk is részünk volt és van abban, hogy sokan képesek erőt meríteni a betegtársaikkal való találkozásokból, és egyre többen elhiszik, hogy fel lehet épülni a rákból."

A tendenciák is ezt igazolják, ugyanis világszerte nő a daganatos betegségekből felépülők aránya – igaz, a rákos megbetegedések száma is. 2002-ben világszerte 25 millió olyan beteget regisztráltak, aki túlélte a rákot. 2008-ra a számuk 28,7 millióra nőtt. A trendeket figyelembe véve 2050-re már közel 70 millióan lesznek a rák túlélői a világon. Magyarországon évente 65 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, átlagosan 50 százalékuk felépül a rettegett betegségből.

Nem vagyunk tehetetlenek a rákkal szemben. A WHO jelentése is hangsúlyozza, hogy jelenleg a daganatos esetek körülbelül fele megelőzhető lenne az életmód megváltoztatásával: a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, szűrővizsgálatokkal és a vírus okozta daganatos betegségek elleni oltások segítségével.

„A jubileumi évben a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Meg kell ismertetnünk az emberekkel a megbetegedéshez vezető kockázatokat. Fontos tudatosítanunk azt is, hogy az idejében felfedezett betegség megfelelő kezeléssel gyógyítható, ezért nem szabad elmulasztani a szűrővizsgálatokat" – hangsúlyozta Szabó János.

A 25 éves jubileumot országszerte rendezvényekkel, eseménysorozatokkal ünnepli meg a szervezet, amely ebben az évben elindítja a „Születésnapok első számú támogatója" kezdeményezését. „A 25. év nagy esemény egy szervezet életében, de nekünk a betegek születésnapjai még fontosabbak. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy minden születésnapot ünnepeljünk meg, akár egészségesen, akár betegen, akár gyógyultan éljük azt át" – mondta az elnök.

A Rákbetegek Országos Szervezetét 1990-ben alapította Mikéné Bodor Mária, aki a szervezet elnöke volt a kezdetektől egészen a 2013-ben bekövetkezett haláláig. Szociológusként, egészségnevelőként felismerte, hogy a daganatos betegségben szenvedők támogatásra szorulnak, elsősorban lelkileg, de a betegség, a terápiákkal kapcsolatos ismeretek bővítése terén is. Az elmúlt 25 évben a szervezet önkéntesek és klubtagok ezreinek bevonásával segített több tízezer rákbetegen életük legnehezebb időszakában. A szervezet ma már országos hálózattal rendelkezik, Napforduló Segítő Szolgálatuk mintegy 50 településen várja a betegeket és az érdeklődőket.