Ha nyár – akkor Balaton, ha Balaton – akkor Balatonlelle, ha Balatonlelle, akkor

a Rákbetegek Országos Szervezete tagjainak, Önkéntes képző, és életmód tábor -  fogalmazta meg egyik táborozó társunk.

 

Valóban van, aki második, harmadik, sőt negyedik alkalommal tölti a nyarat velünk, valóban törzsvendégek leszünk. A kezdeti kommunikációs nehézségek ellenére 40 fő utazott Balatonlellére, 9 településről, ami egyben ennyi klubot is jelent. Külön örömet jelentett és jelent a számomra, hogy az ismert és elismert előadók - néhány kivételtől eltekintve – a felkérésemre, azonnal igent mondtak.

Így szerencsére nem is kellett változtatni az elkészített „tábori programon”, még a „B” változatra sem volt szükség, amely a rossz idő esetére készült, végig ragyogó napsütésben volt részünk.

Igyekeztem a programot úgy összeállítani, amennyire erre lehetőség volt, hogy figyelembe vegyem az előző évben megfogalmazott javaslatokat, kéréseket. Azért ezeknek voltak anyagi, és személyi korlátai. Legtöbb energiát egy onkológus szakember meghívásába fektettem, „hát ez sajnos nem jött össze!!”  (a tábor programja külön mellékletben megtalálható)

Nagyon nehéz röviden bemutatni egy hét történéseit, eseményeit, fotóit, melyből több száz készült.

Első nap (hétfőn) este megtartottuk a már hagyományos „Tábornyitót”. Feladat volt, hogy minden klubnak be kellett mutatkozni lehetőleg játékos formában. Mindenki komolyan vette, és ragyogóan sikerültek a bemutatkozások.  A szolnokiak dalos bemutatkozója és a „karcagi asszonykórus” erre az alkalomra készült költeménye   nagy tapsot kapott.  (fotó)

H:\tábornyítás karcag.jpg

A második napon (kedden) Kisa Judit évek óta ismert táplálkozás tudományi szakember, az Egészségkonyhából sokan ismerték és párja sütött- főzött nekünk, közben Judit ismertette velünk az Egészségmegőrző táplálkozás 10 parancsolatát.

A fotók a bőséges ebédet követően készültek, a csapat étvágyával különösebb probléma nincs.

Itthon a kenyérsütésen kívül, már minden ott készült ételt én is kipróbáltam.  Valóban jól működik, pláne akkor, ha van valaki, aki el is készíti.

Mit mutatnak a fotók?

Kisa Judit bemutatkozása,  majd nagy érdeklődést kiváltó előadása képekben.

Következő fotón már készül a kenyér, melyet otthon is bárki elkészíthet.

Sok jó falat arra vár, hogy megízleljük. H:\Készül a kenyér.jpg

H:\Kisa Judit előadása..jpgH:\Judit előadása2.jpg


H:\Készül a kenyér.jpgH:\Mintha nem is ebéd után lettünk volna..jpg
H:\Tapasztalat szerzés.jpgH:\Sok jó falat.jpg

Hogy telik az idő, harmadik nap (szerda).  Nem csak a táborlakók, de én is nagy kíváncsisággal vártam a mai nap előadóját, hiszen még soha nem találkoztunk személyesen, csupán telefonon beszéltük meg a programot, az előadás témáját, a várható kérdéseket.

Dr. Kovács Péter szakpszichológus, az Országos Onkológiai Intézet munkatársának az előadása, a kérdésekre adott válaszai, a közvetlensége mindenki várakozásnak megfelelt, társaim elismerését vívta ki.

Több gyakorlati tanácsot adott, amelyek otthon is segítséget jelentenek egy-egy nehezebben megoldható helyzetekben, hiszen az előadása a segítők segítéséről szólt. Többen elmondták, hogy erre bizony nagy szükségünk lenne, hiányzik a szupervízió.

Formálisan megegyeztünk abban, hogy amennyiben ideje engedi, az együttműködést folytatjuk. Gyorsan éltem a lehetőséggel meghívtam Karcagra, nem csak egy-egy előadás erejéig, hanem a 2018 évi Birkafőző Fesztiválra is. (szereti a karcagi birka pörköltöt.)

Néhány fotó a Dr. Kovács Péter előadásáról.


H:\Dr. Kovács P.  O.jpg
H:\Dr. Kovács Péter 3.jpg
H:\_5117432958775531757_nSDr. Kovács Péter.jpg
H:\Dr. Kovács P. 4.jpg

Ennyi komoly ismeret után valami könnyebb, vidám foglalkozásnak kell következni, a negyedik nap (csütörtök) a mozgáson volt hangsúly, hogyan őrizzük meg az emberi test veleszületett spontán mozgás reakcióit, hogy a sejtek, szervek működését ne gátoljuk.

Aki velünk ezeket a régen elfelejtett mozgás elemeket felidézte, Káposztáné Borsi Erzsébet – ahogyan mindenki ismeri Böbe – egészségtanár szintén régi ismerősünk. Én személyesen, sok-sok évvel ezelőtt egy MKOT Betegnapján ismertem meg, és már megmozgatta egy karcagi rendezvény részvevőit is.

A fotók magukért beszélnek, viszont azt nem tudom érzékeltetni, mikor a mozgás a Balaton vizében folytatódott a nevetést, a kacagást, a túlsó parton is biztosan hallották

.H:\2Káposztáné3.jpg

H:\2Képosztáné 1.jpg

A tábor ötödik napja (péntek) ismételten komoly témával vár bennünket. A délelőtti programunk találkozás Horváth József fiatal rákkutatóval.  Kicsit izgultam, hogyan tudja ezt a nagyon szakmai anyagot, nekünk teljes laikusoknak úgy átadni, hogy a hallgatóság élvezze is az előadást.

Úgy gondolom, hogy a remek képi megjelenítések segítségével ez sikerült, ez bizonyította a sok hozzászólás, kérdés is. Az előadó nagy hangsúlyt fektetett a megelőzés, és a szűrések fontosságára, valamint Ő is elmondta, milyen fontos szerepük van, illetve lenne a már gyógyult betegeknek a példamutatás kapcsán.  Adott pár jó tanácsot, hogyan tudnánk szerinte a most kezelés alatt álló betegeknek erőt mutatni.  Van, amelyet már el is kezdtem én is megvalósítani itthon.

Képek, fotók a Horváth József előadásáról.


H:\HJ3.jpg

H:\HJ4.jpg

H:\HJ5.jpg

H:\hj6.jpg

H:\HJ1.jpgH:\hj7.jpg

Horváth József édesanyjával, aki szintén a tábor lakója volt.

Az esti program is igen érdekesnek ígérkezett, hiszen Sipos Péter – aki minden évben pár napot velünk tölt a táborban – és Horváth József is a Gergely Alexandra Emlékdíj kitüntetettjei.

Kérdéseinkre elmondták, ők miért is kapták meg ezt az emlékdíjat, hogyan élik meg a hétköznapokban, hogyan tudnak a hátrányból is előnyt kovácsolni, milyen tanácsokat tudnak adni akár nekünk, akár más krízisben lévő embernek.

Néhány fotó a Balaton parti esti beszélgetésről. Nekem nagyon jó volt őket együtt látni közös fotón, még sörözni is együtt mentek el. (nélkülünk)

H:\Péter2.jpg

H:\Peti 1.jpg

Elérkezett szombat, a hatodik nap – mindjárt vége. Eredeti tervben is egy hajókirándulás szerepelt Tihanyba.  Többen javasolták, hogy a tervezett város látogatás helyett a tihanyi Levendula klub meghívásának eleget téve, látogassunk el hozzájuk.

Demokratikus szavazás eredménye a klublátogatás valósult meg, rövid városnézés után ellátogattunk hozzájuk.  Most kell megköszönni a kedves fogadtatást, a vendéglátást, a kapott ajándékot.

Köszönjük mindenkinek.

Az elmaradt levendulás vásárlásokat jövőre bepótoljuk.

H:\Tihany3.jpg

H:\Tihany1.jpg

H:\Tihany 2.jpg

 

Lassan vége!

Szabadidő – kézműves foglalkozás.

Nagyon népszerű elfoglaltságot jelentett, órákat, töltöttek együtt az ügyes kezű lányok, asszonyok, míg szebbnél szebb alkotás került ki a kezükből beszélgettek, meséltek, nevettek.

Azzal a szándékkal érkeztünk, hogy a szívpárna készítést megtanítjuk minden klubból legalább egy főnek, azzal a céllal, hogy ezt otthon a saját klubjukban folytatják.

Jó lenne, ha klubvezetők felkarolnák ezt a kezdeményezést, és minden melldaganattal küzdő társunk megkaphatná a szívpárnát, lehetőleg már a kórházban.

Fel sem tudom sorolni azokat a tevékenységeket, amelyekkel készültünk. teljesség igénye nélkül, gyöngyfűzés, kavicsfestés, mozaikok, tűpárnák, levendula zsákok készítése. De, volt gyertyatartó, papírvirág készítés is, sőt léggömbfestés.  A meghirdetett kb. 2 órás foglalkozásnak a dupláját, sőt a tripláját is együtt töltötték.

A szorgos munkát és a jó kedvet a következő képekkel érzékeltetem.

Elkészült a szívpárna!

H:\kézműves3.jpg

H:\kézműves2.jpg

H:\kézműves 1.jpg

H:\kézműves 4.jpg

H:\kézműves6.jpg

 

H:\kézműves7.jpg

 

Miről nem szóltunk még? Bizony, a közösen töltött estékről!!!! Az esti programok közös népdaléneklésnek lettek meghirdetve. Készültek a klubok, hosszú listákkal jöttek, melyiket is gondolták elénekelni.

Számomra az egy hétnek a legszebb, legmeghittebb órái voltak ezek az esték. Szinte mindenki majdnem mindig jelen volt, a lebukó nap fényénél együtt lenni nagyon jó érzés. Ha valami jól sikerült ebben a táborban, az a csapatépítés volt, illetve nem is kellett építeni, építés nélkül is csapat lett.

Az esti hangulatot bemutató képekkel köszönök el.

H:\este2.jpg

H:\este4.jpg

H:\este6.jpg

H:\este11.jpg

 

H:\este8.jpg

H:\este14.jpg

H:\este12.jpg

H:\este1.jpg