A Jóreménység Klub Egyesület a Rákbetegek Országos Szervezete és Martfű Város Önkormányzata támogatásával idén október 7-én negyedik alkalommal rendezte meg az Europa Donna Napotszakmai előadásokkal és sétával a mellrák megelőzéséért.

 
Délelőtt a Rákbetegek Országos Szervezetének klubjai tanácskoztak, melynek keretében
drSzabó János elnök arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy több sikeres pályázatnak, és eredményes gazdálkodásnak köszönhetően jó anyagi helyzetben van az Országos Szervezet. A korábbiaknál több támogatást kaptak ebben az évben a klubok, sikeres a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása, és a nyári rehabilitációs táborok is elérték céljukat.
 
 Fazekas Róbert a Szolnoki Napforduló Szolgálat vezetője a kinevezése óta eltelt egy év tevékenységéről beszélt, arról, milyen rehabilitációs programokkal segítik a hozzájuk forduló betegeket.
 
Dr. Scheiling Ágoston a ROSZ korábbi elnökének Mikéné Bodor Máriának a felhívására jelentkezett segítőnek a Szervezethez, majd megtapasztalva a daganatos betegséget, „egészségmániás” lett. Előadásában a saját gyógyulásának példáját hozta, s a Belső Utazás módszer lényegébe vezette el a hallgatóságot. A Rák vastörvénye dr. Hamer szerint, majd a Félelem és a Harag elengedése az Út önmagadhoz program szerinti gondolatokat osztotta meg hallgatóságával.
 
Délután már több martfűi civil szervezet tagsága is csatlakozott hozzánk, dr. Papp Antal, Martfű város polgármesterének köszöntője után ismét dr. Szabó János elnök magával ragadó előadását hallhattuk a szeretetről „Emelkedő zuhanások – a szeretet arcai” címmel.
„Egy olyan világban, ahol a segítő kéz helyett könyökkel oldják meg a dolgokat, ahol mindig azt kell fürkészni, hogy a másik szavai mögött milyen hátsó gondolat lappang, ahol az igen nem, mindig igen és a nem  nem mindig nem, ahol egymás munkahelyének megfúrása már semmi erkölcsi akadályba nem ütközik, ahol a vesztest letudják annyival, hogy nem volt szerencséje, úgy érezheti magát az ember, mint farkasok közé dobott bárány. Utalva a bibliai idézetre (Máté10:6) „Imé, én elküldelek titeket mint juhokat a kígyók közé; legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelídek mint a galambok”
 
Szeretet nélkül is lehet élni, csak színtelen a világ, mint amikor nem süt a nap – idézte az előadó Feldmár András gondolatait.
 
Rózsáné Rigó Éva az ÁNTSZ Népegészségügyi Főosztályának szűréskoordinátora a szűrővizsgálatok fontosságáról beszélt. Minden harmadik daganatos megbetegedés megelőzhető lenne. A megelőzésben az egyénnek is fontos felelőssége van. Panasz estén azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen a szervezet jelez, csak oda kell figyelni. 
Az egészségügyi apparátus mellett a civil szervezetek is sokat tesznek az egészségmegőrzésért. A gyógyult betegek pedig saját életükkel tanúsítják,  hogy a daganatos betegségből meg lehet gyógyulni!
 
A mellrák, és sok más betegség  rendszeres mozgással, aktív életmóddal  megelőzhető.
 
Kőszegi Ferencné jógaoktató előadásában arról igyekezett meggyőzni bennünket, hogy helyes légzéssel, mindenkinek a saját képessége, mozgáskészsége szerint végzett gyakorlatokkal megőrizhetjük egészségünket. A jóga nem feltétlenül azt jelenti, hogy a lábunkat a nyakunkba tekerjük, hanem azt, hogy természetesen lélegezzünk, természetesen mozogjunk. Mindegy,hány évesek vagyunk, sohasem késő elkezdeni a helyes lélegzést, a rendszeres mozgást, hogy rugalmasak és frissek maradjunk életünk végéig. Kőszeginé Zsuzsa ezt tanulta Etka anyótól, és ezt adja tovább tanítványainak, hiszen megtapasztalta, hogy ezzel visszanyerhető, megőrizhető az egészség.
A hallgatóságot is felszólította néhány légző- és mozgásgyakorlatra. Reméljük, többen kedvet kapnak majd az ilyen jellegű mozgásra, hiszen erre lehetőség nyílik a Martfű Városi Művelődési Központban is!
 
A szakmai előadásokat követően került sor a mellrák megelőzéséért szervezett sétára, melyen közel százan részt vettek. A rózsaszín lufis felvonulással is azt szeretnénk mindenkinek üzenni, hogy törődjenek többet egészségükkel, menjenek el a szűrővizsgálatokra.
 
Az EUROPA DONNA Európai Mellrák Szövetség, azért dolgozik, hogy tudatosítsa az európai nőkben az emlőrák veszélyének lehetőségét. Nagy hangsúlyt helyez az emlőrákról szóló felvilágosító nevelésre, a megfelelő szűrésre, az optimális kezelés és gondozás javítására, valamint a kutatások támogatására. Ez a szövetség képviseli az európai nők emlőrákkal kapcsolatos érdekeit a helyi és a nemzetközi hatóságok, valamint az Európai Unió intézményei előtt.
 
Köszönöm mindenkinek, aki velünk sétált, kerékpározott, közreműködött abban, hogy felhívjuk a figyelmet az egészségmegőrzés fontosságára.