Budapest, 2015. február 4., szerda (MTI) - Magyar rákellenes chartát írt alá öt, a daganatos betegeket képviselő szervezet csütörtökön Budapesten a rákellenes világnapon - tájékoztatta az Egészség Hídja Összefogás Egyesület az MTI-t.

Budapest, 2015. február 4. Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke, Svastics Egon, a Rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány elnöke, Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Szabó János, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke és Muszbek Kata, a Magyar Hospice Alapítvány és az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke (b-j) egymás kezét fogják a Magyar Rákellenes Charta aláírása után az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkárságán 2015. február 4-én. - © MTI Fotó: Máthé Zoltán

Céljuk, hogy a hatékonyabb érdekérvényesítésért "egyesítve szakmai hitelességüket, komplex tudásbázisukat, emberi erőforrásaikat" felhívják az egészségpolitikáért felelős parlamenti és államigazgatási szervek, valamint a társadalom figyelmét a Magyarországon "minden 14. percben egy emberéletet követelő" rák elleni küzdelem napirenden tartására - olvasható a közleményben.

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Magyar Hospice Alapítvány a rákbetegek érdekében minden szakmai befolyását latba veti azért, hogy releváns civil betegszervezetekként vonják be őket a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos egészségpolitikai döntések előkészítésébe és a meghozott jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésébe - írták.

Hozzátették: mivel a rákbetegség megfelelő kezelése nem csak pénz, hanem szemlélet kérdése is, kezdeményezik az integratív szemléletű, széles körű onkológiai oktatás és ellátás elterjesztését azért, hogy a betegek és családtagjaik méltó bánásmódot kapjanak az egészségügyben, amelyhez egészségpolitikai, szakmai és társadalmi elköteleződésre és konszenzusra van szükség.

A magyar rákellenes charta aláíróinak célja az is, hogy folyamatos médiajelenlétükkel és kampányaikkal felhívják a döntéshozók figyelmét mindazon problémákra, amelyeket a daganatos betegségek egyéni, családi és társadalmi szinten jelentenek.

Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, és több szűrési modellprogram indult el - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón. Zombor Gábor elmondta, az idei költségvetésben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a megelőzést szolgáló szakmai programokra.

A rákellenes küzdelem világnapját február 4-én ünneplik annak emlékére, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői Párizsban 2000. február 4-én írták alá a betegség elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot.