Veszprém – Az országos átlagnál nagyobb arányban vesznek részt mammográfiai szűrésen a megye lakói, hangzott el a mellrák megelőzésének fontosságára figyelmeztető rendezvényen szombaton.

A Fagyöngy Egyesület ötödször szervezte meg a látványos sétát, a közel száz résztvevő rózsaszín lufival a kezében, és a mellrák elleni küzdelem jelképének számító rózsaszín szalagot kitűzve vonult fel a belvárosban.

A mellrák elleni kampányra továbbra is szükség van, mert a szűréseken való részvétel nem éri el az ötven százalékot, mondta köszöntőjében Lángné Janni Margit, az egyesület elnöke. Némedi Lajos alpolgármester megnyitójában a megelőzés és a szűrés fontosságát hangsúlyozta, míg Dávid Gyula, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója arról beszélt, a mellrák kezelésének valamennyi módja rendelkezésre áll Veszprémben. Hozzátette, más betegségek esetén is meg kell teremteni a mellrák megelőzésében, szűrésében már meglévő ellátási lehetőségeket.

Hornyák Lajos, a Közép-Dunántúli Regionális Onkológiai Centrum vezetője hangsúlyozta, amennyiben hamarabb kiszűrik a betegséget, jobbak a betegek esélyei. Megjegyezte, Veszprém megyében az országos átlagnál többen vesznek részt mellrákszűrésen. Mohos Elemér, a Csolnoky kórház Sebészeti Centrum Általános Sebészeti Osztályának vezetője arról beszélt, az elmúlt években rengeteget fejlődtek a mellrák műtéti technikái. A megnyitón verset szavalt Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

A séta a Csolnoky kórház bejáratától indult a Mártírok útja és a Budapest út érintésével a Kossuth Lajos utcára. A sétálóutcán a kéttagú Military Girls adott rövid műsort, majd a résztvevők folytatták útjukat a színházkertbe, ahol levegőbe engedték a rózsaszín léggömböket. A színház előcsarnokában ingyenes szűrővizsgálatokat tartottak, és véradásra is lehetőség nyílt.