A MEREK logisztikai központok létrehozásával és kölcsönzési hálózat kiépítésével segíti a rászoruló betegeket és mozgássérült embereket.

Egy-egy baleset, hosszabb rehabilitációs kezelést igénylő betegség esetén komoly terhet jelenthet a családoknak a felépülést szolgáló gyógyászati segédeszközök megvásárlása. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) erre kínál megoldást egy olyan országos logisztikai hálózat megteremtésével, mely lehetővé teszi az ún. támogató technológiák kölcsönzését. A szolgáltatás igénybevételével csökkenthető a kórházi, rehabilitációs kezelés időtartama, és a betegek megszokott környezetükben, gyorsabban gyógyulhatnak.

A projekt célcsoportja elsősorban az évente 13-15 ezer fő csípőtájéki operáción átesett személy, továbbá 3-4 ezer fő elektromos kerekesszéket használó, valamint a 8-10 ezer fő a súlyosan-halmozottan fogyatékos személy, s az ápolásukat végző családtagok, gondozók. Különös figyelmet fordítanak a gyermekekre, hiszen a számukra rendelkezésre álló támogató technológiák – európai viszonylatban – igen korlátozottan állnak rendelkezésre, és az ellátás nincs kellő tekintettel a gyermekek fejlődésére, életkori sajátosságaira.

A jelenlegi kezdeményezés a TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001 azonosítószámú, „Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával a házi gondozás területén" c. kiemelt pályázati projekt keretében valósul meg. A MEREK korábban már – szintén európai uniós támogatás felhasználásával – létrehozott egy gyógyászati segédeszköz javító és átalakító műhelyhálózatot, amely az új logisztikai központokkal kiegészülve hatékonyan tudja javítani a rendszeresen vagy csak ideiglenesen támogató eszközöket használók mindennapjait.
A projekt keretében a már meglévő miskolci Guruló műhely mellett öt vidéki helyszínen - Győr, Székesfehérvár, Pécs, Debrecen, Mórahalom – jöttek létre a logisztikai központok. Itt kölcsönözhetők a házi gondozást segítő kellékek: elektromos ágyak, higiéniai eszközök, emelők, járást, egyéb otthoni akadálymentesítést segítő eszközök.

A projekt záró konferenciáján bemutatták a kölcsönözhető eszközöket és az érintettek képviselői feltehették kérdéseiket a rendszer működésével kapcsolatban.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának célja a mozgássérült emberek rehabilitációja és társadalmi integrációjának elősegítése. A MEREK komplex rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt kliensei számára. Ennek során figyelembe veszi az egyén szükségleteit és igényeit, emellett mind a rehabilitációs program kialakításában, mind annak megvalósításában a klienssel való szoros együttműködésre épít.