Felavatták a 100 éve született Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp feltalálójának mellszobrát a Lakitelek Népfőiskolán kialakított Nemzeti Panteonban szombaton.

Béres József a magyarság számos szép és nemes tulajdonságát hordozta, életútja pedig jól illeszkedik a nemzet történelmének legnemesebb személyiségeihez.

A tudós rájött egy ma már igen egyszerűnek tűnő, mégis zseniális összefüggésre, arra, hogy a nyomelemek szükségesek az élőlények fejlődéséhez, regenerálódásához.

Ez volt Béres József felfedezésének az alapja, így született meg 1972-ben a Béres Csepp.

A népfőiskola területén kialakított Nemzeti Panteonban azok szobra, bronz képmása kapott helyet, akik a 20. században igen erős hatással voltak a történelmi hazára, és sokat tettek azért, hogy egy szellemileg felfrissülő nemzet részei lehessenek ma.

Olyan emberek szobrai, akik erős, önálló egyéniségek voltak.

A Béres Csepp 2000-ben lett gyógyszer Magyarországon.

Béres Józsefet 2002-ben Magyarország legmagasabb tudományos elismerésével tüntették ki, így tudósként is rehabilitálták.

Béres József 1920. február 7-én született Záhonyban, agármérnöki diplomát szerzett, majd általános élettanból és agrobiokémiából is ledoktorált.

Életművét a magyar örökség részeként tartják számon, nevét intézmények, utcák, terek viselik, életútját könyvek, dokumentumfilmek, színdarabok, televíziós játék- és mozifilm is feldolgozta.

Béres József 86 éves korában, 2006. március 26-án hunyt el Budapesten.

Fotó: Bús Csaba / MTI

Forrás:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200216-felavattak-beres-jozsef-mellszobrat-lakiteleken