Ingyenesen hozzáférhető lesz az onkológiai centrumokban és a betegszervezeteknél az a könyv, amely 15 fejezetben, 252 oldalon, közérthető megfogalmazásban fogalja össze mindazokat az ismereteket, amelyeket az emlőrákkal szembesült betegeknek és hozzátartozóiknak tudniuk érdemes – hangzott el a kötet budapesti bemutatóján.

 

A kötet abban segít, hogy a betegek jobban átlássák, megértsék, hogy a diagnózis vagy a kezelés különböző állomásain mi és miért történik, felkészültek legyenek és többet tehessenek önmagukért.

A „200 kérdés – 200 válasz” könyvsorozat harmadik kötete, mely az emlőrákról szól 252 oldalas és 6 ezer példányban jelent meg, azt országszerte ingyenesen kaphatják meg az érintettek.

A könyv szakmai lektora prof. dr. Bodoky György osztályvezető főorvos és dr. Végh Éva, mindketten a Dél-Pesti Centrumkórház onkológiai centrumának orvosai.

A könyvbemutatón Végh Éva arról beszélt: az emlődaganatos betegek egyre nagyobb arányát sikerül meggyógyítani, ám ennek előfeltétele, hogy a betegséget időben felismerjék, a kezelések pedig minél hamarabb elkezdődjenek.

„Minél hatékonyabb egy országban a mammográfiás emlőszűrés, annál nagyobb arányban találják meg kicsiny elváltozásként a daganatokat a radiológusok, és annál nagyobb arányban van lehetőség emlőmegtartó műtétekre.” – hangsúlyozta dr. Koiss Róbert, a Dél-Pesti Centrumkórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosa.

Az emlőműtéten, emlőbesugárzáson átment betegeknek speciális gyógytorna segíthet, hogy el tudják kerülni a szövődményeket, a tartós fájdalmakat, a mozgás beszűkülését, a kényszertartást, a nyiroködémát.

Kapitány Zsuzsanna gyógytornász, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnökségi tagja hozzátette: a rehabilitáció már a diagnózis közlésekor meg kellene, hogy kezdődjön, hogy a műtét vagy sugárkezelés idejére a beteg már felkészült legyen, begyakorolja, hogy mit tehet meg önmaga a gyorsabb felépülésért.